HTML

rajz felvételi előkészítő

Rajzból felvételizel? Építész vagy terméktervező akarsz lenni? Vagy csak szeretnél megtanulni jól rajzolni? Olvasgasd a blogomat!

Friss topikok

Hol készülj fel a rajz alkalmasságira?

2014.02.24. 21:55 Pizsama / Molnár Zsolt

szek_szk1.jpg

Nézelődtem a neten és azt látom, hogy sok tanácstalan felvételizni szándékozó fiatal emberke nincs teljesen tisztában a rajz alkalmassági vizsgákkal kapcsolatban.

Próbálok egy kis összefoglalót adni segítségül:

A BME építész karára, csakúgy, mint más egyetemek és főiskolák építész és ipari forma- és terméktervező karára, szakára van rajzból alkalmassági vizsga.

Ez arra szolgál, hogy kiszűrjék azokat, akik nem tudnak rajzolni. Az egyetemen már nem fognak téged rajzolni tanítani, nem az a dolguk.

A rajz alkalmassági vizsga követelményei a BME építész karán a legnehezebbek, hisz oda a legjobbak mennének és közülük lehet a legjobbakat kiválasztani. Ehhez állították be a szintet is.

Ismereteim szerint a BME építész karára jelentkezők közül csak 40%-nak sikeres a rajz alkalmassági vizsgája. Tehát a jelentkezők 60%-a itt elvérzik. Ez így volt eddig is és így lesz ezután is!

A kérdés az, hogy TE melyik csoportba akarsz tartozni? Azok közé, aki tudnak, vagy azok közé, akik nem tudnak jól rajzolni?

A tapasztalataim alapján kialakult véleményem szerint valaki azért nem tud jól rajzolni, mert nem tanult meg rajzolni! 

A sikeres rajz alkalmassági vizsga titka az, hogy meg kell tanulni azon a szinten és olyan módon rajzolni, amit az adott intézmény rajz alkalmassági vizsgáján elvárnak!

A jó felkészülésnek két alapvető tényezője van:

1. Meg kell tudnod, hogy milyen feladatok lesznek a rajz alkalmasságin az adott intézményben.
2. Meg kell tanulod rajzolni, hogy ezeket a feladatokat meg tudd oldani adott idő alatt és megfelelő szinten.

Ehhez olyan felkészítőt ajánlott választani, ahol mindkét tényező jelen van!

Nézzük az 1. tényezőt részletesebben

A különböző felsőoktatási intézmények eltérő rajz alkalmassági követelményeket határoznak meg az alapján, hogy ők milyen ismereteket tartanak lényegesnek. Rajzolni sok mindent, sokféleképpen lehet, ezért a különböző intézmények rajz alkalmassági vizsgái egymástól eltérhetnek, illetve el is térnek a feladatok jellegét, tartalmát illetően és a rajzok minőségének megítélése tekintetében is. Utóbbit figyelembe véve szokták azt mondani, hogy valahová könnyebb, máshová nehezebb bejutni.

A feladatok jellege és tartalma megtudható többféleképpen.

a/ Megkérdezed valakitől, vagy megnézed az interneten, stb.

b/ Befizetsz az adott intézményben induló "felvételi előkészítő tanfolyamra", ahol sok-sok másik emberrel együtt megtudhatod, hogy mik lesznek a feladatok. 

c/ Beiratkozol egy szintén fizetős rajz felvételi előkészítő tanfolyamra, ahol egyrészt megismerheted a fent említett feladatokat, de ezzel együtt olyan minőségű rajzi oktatásban részesülhetsz, amivel ezeket jó színvonalon meg is tudod oldani. Ilyen tanfolyam a www.rajzelokeszito.hu

Nézzük az 2. tényezőt részletesebben: 

Tegyük, fel, hogy meg akarsz tanulni rajzolni! Hogyan teheted ezt meg?

a/ Megpróbálsz magadtól megtanulni rajzolni. 

b/ Elmész egy rajz szakkörbe.

c/ Az iskolai tanárod készít fel.

d/ Befizetsz az adott intézményben induló "felvételi előkészítő tanfolyamra", ahol sok-sok másik emberrel együtt megtudhatod, hogy mik lesznek a feladatok. 

e/ Beiratkozol egy szintén fizetős rajz felvételi előkészítő tanfolyamra, mint a www.rajzelokeszito.hu, ahol az oktató:

  • építész (BME) és rajztanári diplomával is rendelkezik
  • több mint egy évtizede tart több városban is rajz felvételi előkészítő tanfolyamot
  • oktatási módszertana teljesen hozzá idomul a megtanítandó anyaghoz és a szinte, vagy teljesen kezdő rajzolókhoz
  • akkora csoportlétszámmal dolgozik, ahol mindenkivel tud személyesen is foglalkozni
  • az iskola fennmaradásának záloga az oktatási munka minőségében rejlik 

Miért mondják azt az emberek, "Hogy ha nem az egyetem / főiskola által szervezett előkészítőre jársz, akkor nem fognak felvenni?

A sokéves tapasztalatom alapján azért, mert a "hivatalos" egyetemi / főiskolai előkészítő tanfolyamokon tanítókon kívül nagyon kevesen vannak tisztában a rajz alkalmassági vizsgák követelményeivel, s a felkészítés módjával. Gondolok itt az iskolai rajztanárokra, iskolai, városi szakkörökre, "művészekre", építész ismerősökre, stb. 

Sajnos ezek miatt alakulhatott ki az a szerintem tipikusan magyar gondolkodásmód, ami miatt a diákok és a szüleik automatikusan csak a "hivatalos" előkészítőkben tudnak gondolkodni, de vajon lehetséges, hogy van olyan előkészítő, ami esetleg ezeknél is jobb lehet?

Szerintem lehetséges! Legalábbis én arra törekszem, hogy a www.rajzelokeszito.hu legyen a legjobb választás!   

Nálam már előfordult az több esetben is az évek során, hogy harmadikos korában járt hozzám valaki a "normál" tanfolyamomra, aztán negyedikben (teljesen érthető okokból, miszerint érdemes körülnézni a világban) elment az egyik egyetem előkészítőjére, majd jött hozzám vissza az "intenzív" tanfolyamomra.

Sokáig nem is kerestem az okát ennek a jelenségnek, de a legutóbbi esetben végül rákérdeztem. Történt ugyan is, hogy az egyik srác, aki jelentkezett az "intenzív" tanfolyamomra, elkésett az órámról. Azt hittem, hogy nem is jön majd, mert már előfordult ilyen is. Mikor megérkezett, elnézést kért a késésért, amit azzal indokolt, hogy kicsit tovább tartott a ... egyetemi  felkészítő.

Annyira meglepődtem, hogy akaratlanul is feltettem a kérdést:

"Ha jársz a ... egyetemi előkészítőre, akkor miért jössz hozzám is?"

A válasz:

"Ott nem tanítanak semmit!"

A fiúnak aztán sikerült is a rajz alkalmasságija a ... egyetem építész karára és azt írta:

"Kedves Zsolt!
Szeretettel megosztom veled, hogy a rajz alkalmassági vizsgán MEGFELELTEM, már csak az érettségitől függ, hogy felvesznek-e az egyetemre!
Ezúton is szeretném megköszönni a másfél-éves kitartó munkád és tanítást.Úgy hiszem, hogy a tanfolyam és persze odafigyelésed,tudásod és ösztönzésed nélkül nem lettem volna képest sikeresen vizsgázni! Mindent köszönök még egyszer,  további jó és sikeres munkát kívánok!!:)
Üdvözlet 
A.T."

 

Ez volt nekem az addigi rajztanári karrierem csúcsa. Azóta már sikerült újabb csúcsokra feljutnom, amik már nem mástól kapott visszajelzéseken alapultak, hanem a saját élményeimen, mint például olyanokon, hogy ez az alkalom(rajzóra), vagy ez a tanfolyam nagyon jól sikerült, stb.  És így olyan jó!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rajzelokeszito.blog.hu/api/trackback/id/tr225830833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iSten 2015.03.20. 17:31:12

Kedves Molnár Zsolt!

Véletlenül bukkantam a blogjára, és annak kapcsán a weblapjára.

Az én fiam jelenleg a BME szervezésében folyó tanfolyamon vesz részt. Mi ragaszkodtunk hozzá, neki nem nagyon volt kedve, de azóta szuperlatívuszokban beszél róla és az ottani oktatójáról is. Nem igaz, hogy "ott nem tanítanak semmit".

Bizonyára az ön képzése is színvonalas, nem vitatom, mivel nem ismerem. Kérem ön se tegye mással, ne ezzel próbáljon népszerűségre szert tenni.

Pizsama / Molnár Zsolt · www.rajzelokeszito.hu 2015.03.21. 00:56:45

@iSten: Kedves Névtelen!
Köszönöm az észrevételét! Örülök, hogy a fia megtalálta a számítását. Mivel sem Önnek, sem Neki nincs összehasonlítási alapja a két említett kurzus között, így elfogadom a lelkesedését.
Mindezek ellenére a saját tapasztalatom és az olyan tanítványaim visszajelzései alapján, akiknek volt lehetősége az összehasonlításra, kitartok a véleményem mellett. Már csak azért is kénytelen vagyok, mert én nem tudok olyan csábításokkal szolgálni, mint a "hivatalos" előkészítők ( "ugyan azokban a műtermekben gyakorolhatsz, mint ahol a felvételi lesz; hasonló beállításokat, mint ami a felvételin lesz; ugyan azok a tanárok tanítanak, mint akik majd az egyetemen fognak...)
Én csak a teljesítményemmel tudok érvelni, az pedig akkor mutatja a valódi értékét, ha viszonyítom valamihez.
Amúgy ha Önben ilyen erősen buzog az igazságérzet, akkor gondoljon a fent említett, egyenlő esélyeket nem biztosító versenypályára is! Úgy érzem van egy egészséges önérzetem, önismeretem is - élek is ezzel! Ezt vitatja Ön el tőlem?
Igaz, hogy ez apróság, de ha még lenne véleménye, akkor legközelebb megtisztelhet a valódi nevével is, bár a felhasználó neve is elég sokatmondó!

Pizsama / Molnár Zsolt · www.rajzelokeszito.hu 2015.03.21. 01:06:51

Amúgy pedig a posztban látható párbeszéd így zajlott, ahogyan leírtam. A srác szavait idéztem, nem én mondtam. Ennyi.
süti beállítások módosítása