HTML

rajz felvételi előkészítő

Rajzból felvételizel? Építész vagy terméktervező akarsz lenni? Vagy csak szeretnél megtanulni jól rajzolni? Olvasgasd a blogomat!

Friss topikok

Rajzolás a "korona " idején 0.1

2020.04.19. 13:41 Pizsama / Molnár Zsolt

Jelenleg az egész ország elvileg "otthon maradt".

Az oktatás, így az én tanfolyamaim sem működnek most a megszokott formájukban.

A különleges helyzetek különleges megoldásokat igényelnek. Látszólag...

Látszólag különlegeseket!

Mondom ezt azért, mert mint ahogyan az elveim a rajz módszertanomban is egyedileg és általánosan is működnek, úgy a jelenlegi helyzet egyedisége is számomra teljesen általánosan jelenik meg.

A rajz tanításakor sokszor hangsúlyozom, hogy az ellentétpárok teljesen természetszerűleg működnek.

Mint például:

- ha valami nehéznek tűnik egyik oldalról, az könnyű a másik oldalról
- ha valamire egy helyzetben éppen nincs lehetőség, akkor ezáltal pont lesz egy másik lehetőség, amivel élni tudunk
- stb.

Ha... Ha ismerjük ezeket a lehetőségcsoportokat!

Mit jelent ez?

A jelen esetben például azt, hogy mivel most mindenki otthon van a "vírushelyzet" miatt így elvileg több ideje juthat bizonyos dolgokra.

Mint például a rajzolás gyakorlására!

A rajz felvételi előkészítő tanfolyamaimon nagy hangsúlyt fektetek az otthoni gyakorlásra is. Erre azért van lehetőség, mert a tanfolyam helyszínén olyan elveket és módszereket hozok a tanítványaim tudtára, amikkel a rajzolás egy megérthető, megtanulható, begyakorolható eljárássá válik.

Másképpen ezt úgy lehetne megfogalmazni, hogy a tanítványaim megtanulnak egy olyan eljárást a rajzoláshoz, amit ha kellően begyakorolnak, akkor azzal a kockológia témakörében bármit, bármikor le tudnak rajzolni, hiszen minden információ a fejükben lesz.

Ezért úgy is meg tudnak rajzolni egy "kockológiás", mértani testekből álló beállítást, hogy nem kell látni hozzá a valóságban a valódi beállítást! (Amire a jelenlegi helyzetben pont nincs is lehetőség, mivel ilyen senkinek nincs az otthonában! Egy kockaváz viszont van, az pedig bőven megfelelő!)

Tehát elég, hogy a fejünkben létezik az az elgondolás, hogy mit akarunk lerajzolni.

Ezeket az ismereteket már elmondtam mindkét éppen zajló tanfolyamomon, így már csak a megismert elmélet otthoni begyakorlása van hátra.

Ez pedig csak a tanítványaim szorgalmának, céltudatosságának, kitartásának függvénye! Aki gyakorol, az fejlődik, aki nem, az nem fejlődik!

Követendő példaként szeretném bemutatni Teodor munkáit.

Teodor a 2019-es rajz felvételik előtt pár nappal jött oda úgy a "ráhangoló" tanfolyamomra, hogy addig semmit, mondom SEMMIT ( elképesztő! ) nem készült a BME Építész Kar rajz alkalmassági vizsgájára.

Itt van az a rajza Teodornak, amit legelőször rajzolt nálam önállóan, a segítségem nélkül. Ez volt az akkori tudása. (kattints a nagy képért) :

20190517_2.jpg

Minden rajz tanfolyamom azzal kezdődik, hogy a résztvevők lerajzolják azt a "mesterbeállítást", amiben benne foglaltatik minden olyan rajzi probléma, amit meg fogok nekik tanítani a tanfolyamomon.

Ez a rajz többek között egy kezdeti szintfelmérő is.

 

Vannak csodák, de 3 nap alatt nem tudok én sem mindig csodát tenni. Főleg akkor nem, ha valaki az átlagnál is gyengébben rajzol.

Teodor idén az "intenzív" tanfolyamomra iratkozott be, ami szintén nem a legkedvezőbb választás, mert igazság szerint nem februárban kellene nekiállni a felkészülésnek, főleg egy ilyen kudarcos kezdés után!

Itt a mostani "intenzív" tanfolyamon készített első rajza:

20200201_1.jpg

 

Ez se lett sokkal különb, mint a tavalyi, de:

Már ott vannak a nyomok abból, hogy már látott egy jó módszertant és ezt valahogyan megpróbálta felidézni!

 

És ez a lényeg: ha valaki egyszer megismeri a rajzolási módszereimet, az látja, hogy ezek jól működnek!

A "nehézség" csak abban van, hogy az emberek sehol máshol nem találkoznak olyan rajzoktatással, ahol ennyire következetesen kell dolgozni, mint nálam. Sokaknak ezt a "következetességet" kell először elfogadni, majd megszokni, végül eleget tenni neki!

Teodor nem véletlenül tért vissza hozzám! Mint ahogyan sokan mások!

Teodor most már komolyan veszi a felkészülést és gyakorolja is szorgalmasan azokat a dolgokat amit eddig a tanfolyamaimon hallott.

A jelenlegi helyzetben azt teszi, amire lehetőség van: otthon rajzol, elküldi nekem a rajzait e-mailben, majd pedig Messengeren szóban megbeszéljük a hibákat és a további teendőket.

Itt van néhány legutóbb elküldött rajza:

20200404_01_1.jpg

20200405_01_1.jpg

20200405_02_1.jpg

20200406_01_1.jpg

 

 

20200407_01_1.jpg

20200414_01_1.jpg

Mit csinál Teodor?

Azt csinálja, amit mondtam Neki és a tanfolyamaim többi résztvevőjének akkor is, amikor még tartottak a tanfolyamok és akkor is, amikor előállt ez az új - a vírusra gondolok - helyzet:

- rajzol. Sokat!!!
- megvalósítja és gyakorolja azokat a módszereket, amiket megismert az órákon!
- nem kell látnia a valódi beállítást, mert van egy fotója róla, amiről lenézi a kellő információkat - szélesség-magasság arány, a perspektíva rendszerének kezdő adatai, a beállítás összetétele -, és ezek alapján felrajzolja a megfelelő rendszereket.
- a rajzolásának lényege: az általam összerakott és elmondott rendszerek begyakorlása! Ezek helyességének ellenőrzése a rajzon történik. Segítségként lehet használni a mindenki által leírt "csekklistát" is!.
- Teodor rajzai még most sem tökéletesek (mert nálam nagyon magas szinten kezdődik a számomra elfogadható minőségű rajz), de már nagyon sok minden jó irányba fejlődött rajtuk!

Még egyszer hangsúlyoznám: Teodor nem volt tehetséges a rajzolásban (ezzel ő is egyetért), de úgy látom, hogy a szorgalmával a legjobbak közé - vagy azok fölé fog kerülni - ha így folytatja!

Hogyan fogja ezt megtenni?

Így, hogy egyszerűen megcsinálja amit mondtam és tanítottam neki!

Kértem a Teodort, hogy írja le a tapasztalatait. Íme a levele:

"Az előbb volt egy hívásom Zsolttal, amelyben újra elmagyarázta a rajzolás egyik részét, mert elakadtam gyakorlás közben.

A helyzet miatt nem tudunk találkozni a megszokott teremben, de mégis egy hívás elég volt, hogy elmagyarázza a dolgot. De ez csak Zsolt módszereinek köszönhetően lehetséges, mert minden egyes vonal a rajzon elmagyarázható, hogy miért is pont ott van.

A csoportban vannak olyan diákok is, akik más tanfolyamra is járnak/jártak és néhány Zsolt órája után jöttek rá arra, hogy csak most értik igazán a rajzot.

Minden felvételizőnek most keményebb lett a felkészülés a körülmények miatt, de nekem és a többi tanfolyami társamnak igazából nem is annyira. A rajzolásban használt rendszerek miatt a régi rajzaink alapján tudjuk gyakorolni a rajznak minden részét, csak annyi a különbség, hogy nem látjuk élőben a beállítást.

A többiek által elmondottak alapján olyan benyomást kaptam, hogy a többi tanfolyamon nincsenek rajzolási módszerek, hanem inkább érzésből rajzolták a beállításokat. És pont itt az egésznek a lényege, mert akik nem a Zsolthoz járnak, azok most nem tudnak olyan hatékonyan gyakorolni, mint mi.

A felvételi felkészülés szempontból ez az egész helyzet lehet még jól is jött nekünk, mert sokkal több időt tudunk a rajz gyakorlásra irányítani és közben nem nagyon különbözik a megszokott óráktól, mert tudjuk használni a módszereket, és ha véletlenül valami még mindig nem világos, felhívjuk Zsoltot és már folytathatjuk is a gyakorlást, mint eddig is.

Teodor"

Remélem a tanfolyamaim minden résztvevője ilyen szorgalmasan gyakorol otthon most is, annak ellenére, hogy csak néhányan kértek online segítséget a munkájukhoz!

Ha eddig nem tették, okkor most még van idő bepótolni, csak el kell kezdeni! Hajrá!

www.rajzelokeszito.hu

Szólj hozzá!

Címkék: vírus rendszerek módszerek korona covid vírushelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://rajzelokeszito.blog.hu/api/trackback/id/tr9615624044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása