HTML

rajz felvételi előkészítő

Rajzból felvételizel? Építész vagy terméktervező akarsz lenni? Vagy csak szeretnél megtanulni jól rajzolni? Olvasgasd a blogomat!

Friss topikok

Ráhangoló rajzos napok értékelése, tapasztalatok

2013.06.03. 14:07 Pizsama / Molnár Zsolt

A műegyetemi (BME) építész rajz felvételi/alkalmassági vizsgák előtt tartottam egy 3 napos úgynevezett "ráhangoló" rajzos képzést. Miért?

Az egyik ok az, hogy még az "intenzív" tanfolyamom februári kezdése után is voltak olyan érdeklődők, akik akkor jutottak el addig a felismerésig, hogy a rajz alkalmassági vizsgákra készülni is kell. 

A másik, hogy vannak olyan fiatalok, akik év közben nem tudnak részt venni az én (hadd mondjam azt, hogy szakszerű) felkészítésemen, mert mondjuk tényleg messze laknak, történetesen Erdélyben, vagy a Vajdaságban. Így, közvetlenül az alkalmassági vizsgák előtt viszont mégis csak jó lenne egy kicsit finomítani, pontosítani a máshol, iskolai rajztanártól, vagy rajzszakkörben addig megszerzett tudást. Az építész és a terméktervező szakokra  történő jelentkezés mégis csak speciális rajzi témaköröket ölel fel, amik nem biztos, hogy egy átlagos rajztanár látókörében benne vannak.

A harmadik, hogy ballagás és az írásbeli érettségi vizsgák időszakában kissé lecsökken a rajzolással töltött idő, ezért nem árt visszarázódni a rajzolásba és ráhangolódni a rajz alkalmassági vizsgákra!

Mi a legjobb módszer? Rajzolni! Rajzolni! Rajzolni!

Ezt tettük mi is ebben a három napban. Az első és második napon a BME rajz alkalmasságin adott feladat nehézségének megfelelő volt a beállítás, amit rajzolni kellett, de nem 3, hanem 2x3 óra idő alatt. Azért volt a dupla időre szükség, mert hagytam, hogy a fiatalok a saját tudásukat használva, szinte önállóan rajzoljanak, én pedig finoman, ügyelve arra, hogy ne zavarjam őket össze az újabb információkkal, instrukciókat, módszereket adtam arra, hogy miképpen tudnak még jobb rajzot készíteni. A magyarázatokkor leállítottam a rajzolást és kértem, hogy rám figyeljenek egy kicsit. Ehhez pedig kellett a plusz idő. Én úgy oktatok, hogy azokat az ismereteket, amelyeket átadok, megpróbálom megértetni, példákat, hasonlatokat hozok rá sokszor az élet más területeiről. Sajnos az idő korlátozott, így csak a legfontosabb dolgokat hozom elő. 

Ez az oktatási módszer különbözik a hosszabb ideig, hónapokig tartó képzéseimtől, mert azokon a nulláról kezdve építem fel a komplex rajzi tudás rendszerét. 

A "ráhangolón" ezt nem tehetem meg, mert a felvételi vizsga előtt már akkor sem szabad gyökeresen megváltoztatni az ember (tanítvány) rajzoláshoz való viszonyulását, ha abban sok rossz beidegződés is van. Pár nappal a rajz felvételi előtt már csak hozzáadni szabad! Ebben a pár napban én is csak hozzátenni igyekszem az addigiakhoz olyan egyszerűen alkalmazható technikákat, fogásokat amivel a kész rajz sokkal-sokkal jobban fog kinézni, ezáltal a bírálók előtt a rajzoló sokkal jobb képességűnek fog látszani, ergo nagyobb esélye lesz a felvételre.

A harmadik, tehát utolsó napon pedig a délelőtti 3 órában is és a délutáni 3 órában is kellett egy-egy olyan nehézségű rajzot készíteni, mint amilyen a BME rajz alkalmasságin lesz majd, illetve volt. Ezeknél a rajzoknál hasznos tanácsokat adtam az időbeosztással, a rajzolás menetével kapcsolatban, mikor mire kell figyelni, mit kell tenni, ha észreveszed, hogy elrontottál valamit. Az utolsó percekben elvégeztettem azokat az eljárásokat, amivel a rajz sokkal "ütősebb", tetszetősebb lett. 

Minden blokk végén együtt megnéztük a rajzokat, kiértékeltük a tanulságokat és megállapítottuk, hogy volt-e fejlődés. Szerencsére volt!

Utólag visszatekintve a magam részéről teljes sikerként könyvelem el a "ráhangoló" tanfolyamomat, s szerencsére ezt alátámasztják a tanítványok visszajelzései is.

Ezek előzetes vélemények, hisz' a felvételi vizsgák eredményei még nincsenek meg, de izgatottan várom őket és remélem, hogy azoknak a tanítványaimnak, akik szorgalmasak voltak és szerintem megérdemlik a sikert, ez valóra is fog válni!

A következő tanfolyamom a "júniusi rajztábor" lesz, ami szintén speciális tematikával rendelkezik, erről a következő alkalommal írok majd!

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás rajz felvételi ceruza születés grafit rajzolás alkalmassági vonal ráhangolódás ráhangoló tanulható rajz felvételi előkészítő rajz alkalmassági szabadkézi rajz tónusozás

A bejegyzés trackback címe:

https://rajzelokeszito.blog.hu/api/trackback/id/tr475341819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása