HTML

rajz felvételi előkészítő

Rajzból felvételizel? Építész vagy terméktervező akarsz lenni? Vagy csak szeretnél megtanulni jól rajzolni? Olvasgasd a blogomat!

Friss topikok

Hogyan "TANULHATÓ" a rajzolás ?

2014.01.08. 14:47 Pizsama / Molnár Zsolt

Sokan azt gondolják, hogy a rajzolás tehetség kérdése. Én meg azt mondom, hogy NEM !

1.jpg

Ezzel kapcsolatban hadd mondjak el egy történetet!

Fiatalabb koromban a családunk két házat is felépített, olyan igazi „szocializmus” módon. Nem kulcsrakészen kaptuk meg a házat, hanem jöttek a különböző szak- és nem szakemberek, barátok, stb. Magyarországon természetes, hogy mindenki ért az építészethez. Meg a focihoz. Meg a politikához…

Én is kivettem a részemet a munkából, de mivel akkoriban a kavicslapátoláson és a betonhordáson kívül még nem sok közöm volt az építőiparhoz, nem nagyon figyeltem meg a szakmai részleteit.

Ennek folyományaként, amikor később, ki tudja miért (talán perverzió?) olyan dolgokon ábrándoztam, mint az aljzatbeton simasága, csodálattal gondoltam a kőműves szakemberek elképesztő kézügyességére. Egyszerűen zseninek gondoltam őket azért, mert képesek egy helyiség betonját pár milliméter hibával vízszintesre simítani. Hogyan lehet a simítóval ilyen ügyesen bánni? Hihetetlen!

Azért valahol éreztem, hogy a kőműveseknek ezen a módon való felmagasztalása talán nem teljesen helyénvaló, de mivel nem ismertem a módszerüket, a csodálatom ok nélkül nem fakult.

Egészen addig, amíg nem kezdtem el képezni magam az építészet területén, történetesen a legjobb helyen, a BME Építész Karán. Egyszer véletlenül valamelyik tankönyvet lapozgattam, mikor ilyen dolgokat láttam, hogy „pont”, „vonal”, „sík”. Hogy is van ez?

Nézzük!

Van egy helyiség, legyen az egy épület szobája! Ebben a szobában kell egy aljzatbetont elkészíteni.

A falon van egy ceruzavonás, ami megadja a beton felső síkjának magasságát. Ez a kiinduló magasság. Tegyünk ide egy lapát betont, majd simítsuk el a tetejét a vonal magasságáig. Utána tegyünk le a fal mellett még egy lapát betont olyan távolságra, hogy az egyenes simító lécünk (ölesléc) az egyik betonkupactól átérjen a másikig. Az ölesléccel addig tapicskoljuk az új betonkupac tetejét, amíg az ugyan olyan magas nem lesz, mint az előző.  Ezt az öleslécen található vízmértékkel ellenőrizhetjük.

Ez után tegyünk még két betonkupacot úgy, hogy a négy kupac egy négyzet csúcsait alkossa! Tehát az újabb kupacokig is elér az ölesléc a már meglévőktől, ezért azokat is vízszintbe tudjuk hozni az előzőekkel. Kaptunk négy egymással egy magasságban lévő betonkupacot. Két-két betonkupac közé öntsünk betont, az ölesléccel simítsuk el úgy, hogy a már meglévő két kupacunk tetejére feküdjön fel az ölesléc két vége. Ezáltal kapunk két, egymással párhuzamos, egymással azonos magasságú, vízszintes betonsávot.

A két betonsáv közé öntsünk betont, majd az öleslécünk végeit a két betonsávra igazítva simítsuk síkká a beton tetejét! Ezeket ismételve az egész helyiségben elkészíthetjük a vízszintes, sima betonfelületet.

Emlékezzünk csak: „pont”, „vonal”, aztán „sík”.

A fent említett eljárást kis odafigyeléssel bárki meg tudja csinálni. A „CSODA” megszűnt bennem, ami belőle megmaradt, az a szimpla „MESTERSÉG”, amit azoknak is meg tudnak tanítani a szakmunkásképzőben, akik a gyengébb eredményeik miatt nem tudták a gimnáziumi tovább tanulást választani.

A különbség az „ügyes” kőműves és „rossz” kőműves között odafigyelés, az igényesség, a rutin és a szakmai tapasztalat függvénye. Ezek a szempontok egymástól függetlenek, de ha mindegyik megvan, akkor adott a lehetőség a színvonalas munkára.

A rajzolás ugyan ilyen „MESTERSÉG”. Ha megtaláljuk az egyszerű, kézzelfogható, tanítható, tanulható és „zseniképességeket” nem igénylő módszereket, akkor bárki meg tud tanulni rajzolni!

Ha ismered azokat a módszereket, amik segítségével játszi könnyedséggel meg tudsz rajzolni valamit, akkor már csak igényesnek kell lenned, hogy ne nézd el magadnak a hibáidat és szorgalmasnak, mert be kell gyakorolnod a technikákat, hogy rutinosan tudd őket alkalmazni.

Ha ismered a mesterséget, akkor minden kézzelfogható valósággá válik a kezed alatt, ha nem ismered, akkor pedig mindent csupán távoli, elérhetetlen csodának gondolsz!

Én a mesterséget tanítom a rajz tanfolyamaimon!

A művészet pedig ott kezdődik, ahol a mesterség véget ér!

2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rajzelokeszito.blog.hu/api/trackback/id/tr655746820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása